Menu
 
 

:: Home
:: Bookmark
:: Links
:: Zoeken
:: Vernieuwen

 
 
Google
 
 
 
   
 
Tuin info
 
   
   
 
Zonwering info
 
   
   
 
Financieel
 
   
   
 
Werkbladen info
 
   
 
Inbouwapp. info
 
 

:: Keuken (algemeen)
:: AEG
:: Airodesign
:: Ariston
:: Asko
:: Atag
:: Axiair
:: Bauknecht
:: Baumatic
:: Beko
:: Belion
:: Boretti
:: Bosch
:: Daewoo
:: Denardi
:: Etna
:: Edy
:: Electrolux
:: Falcon
:: Fratelli Onofri
:: Gaggenau
:: He
:: Ignise
:: Imperial
:: Itho
:: Kuppersbusch
:: Liebherr
:: LG
:: M-system
:: Marijnen
:: Meiko
:: Miele
:: Neff
:: Nordland
:: Pelgrim
:: Prosolo
:: Samsung
:: Scholtes
:: Siemens
:: Smeg
:: Solitaire
:: Wave design
:: Whirlpool
:: Zanker
:: Zanussi
:: Zuidema

 
 
Keuken info
 
 
Badkamer info
 
 
Auto info
 
 

:: Auto (algemeen)
:: Alfa romeo
:: Audi
:: Aston Martin
:: Bentley
:: BMW
:: Bugatti
:: Buick
:: Cadillac
:: Carver
:: Chevrolet
:: Chrysler
:: Citroen
:: Corvette
:: Dacia
:: Daewoo
:: Daf
:: Daihatsu
:: Daimler
:: Datsun
:: De Lorean
:: Donkervoort
:: Ford
:: Ferrari
:: Fiat
:: Ford
:: Honda
:: Hyundai
:: Jaguar
:: Jeep
:: Kia
:: Lada
:: Lamborghini
:: Lancia
:: Land Rover
:: Lexus
:: Lincoln
:: Lotus
:: Lorean
:: Maserati
:: Mazda
:: Mercedes
:: Mercedes-Benz
:: MG
:: Mini
:: Mitsubishi
:: Morgan
:: Nissan
:: Oldsmobile
:: Opel
:: Packard
:: Peugeot
:: Plymouth
:: Pontiac
:: Porsche
:: Renault
:: Rolls-Royce
:: Rover
:: Saab
:: Seat
:: Simca
:: Skoda
:: Spyker
:: Smart
:: SsangYong
:: Subaru
:: Suzuki
:: Talbot
:: Toyota
:: Triumph
:: TVR
:: Toyota
:: Vauxhall
:: Volkswagen
:: VW
:: Volvo

 
   
 
Gratis info
 
   
 
Computer info
 
   
   
 
Printer info
 
 

:: Printer (algemeen)
:: Apollo
:: Brother
:: Canon
:: Citizen
:: Datamax
:: Dell
:: Epson
:: HP
:: IBM
:: Konica
:: Lexmark
:: Minolta
:: Nashuatec
:: Océ
:: Oki
:: Printek
:: Ricoh
:: Samsung
:: Sharp
:: Xerox

 
 
Hot links
 
 
 
 
Vernieuw de pagina om meer of juist andere info te zien! Klik in het menu linksboven op "vernieuwen".
 
Weet je meer over onderstaande onderwerp laat ons dat dan weten... Klik hier
 
Magnetron
:: Afzuigkap :: Schouwkap :: Eilandschouw :: Geintegreerde
:: Koken :: Gaskookplaat :: Elektrische kookplaat :: Inductie kookplaat
:: Halogeen kookplaat :: Magnetron :: Oven :: Fornuis
:: Koelen :: Koeler :: Koelkast :: Koelvriezer :: Vriezer :: Vrieskast
:: Wassen :: Vaatwasser :: Wasdroger :: Wasautomaat
 
 

MagnetronEen magnetron of microgolfoven is een soort oven waarin met microgolfstraling voedsel verwarmd of gekookt kan worden. Sinds de jaren '80 wordt een magnetron steeds meer aangetroffen in de keuken.

Een magnetron is een apparaat in de keuken om snel koude gerechten op te warmen zonder ze (opnieuw) te koken. Diepvriesgerechten zijn vaak voorbereid om in de magnetron te ontdooien en de laatste garing te geven. Door sommigen wordt de magnetron gezien als een exponent van het jachtige bestaan in de huidige samenleving, waar mensen weinig tijd besteden aan het bereiden van een maaltijd.

Naam
In Nederland wordt het apparaat magnetron genoemd en in België meestal microgolfoven of kortweg microgolf. Daarmee is Nederland waarschijnlijk het enige land waar de oven genoemd is naar de interne component die de microgolfstraling opwekt, de magnetron. In België en in de rest van de wereld is de naam gebaseerd op de werking van de oven met microgolven.


Geschiedenis
De mogelijkheid om met behulp van microgolven voedsel te verwarmen is ontdekt door Percy Spencer, die bij Raytheon werkte en magnetrons bouwde voor radars. Percy had al vele uitvindingen gedaan en had 120 octrooien op zijn naam staan. Op een dag merkte hij dat een chocoladereep die hij in zijn zak had zitten, was gesmolten. Hij begreep onmiddellijk wat er gebeurde.

Het eerste voedsel dat vervolgens met behulp van microgolven bereid werd, was popcorn. Het tweede was een ei, dat echter in het gezicht van een van de proefnemers explodeerde.

In 1945 vroeg Raytheon patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwde het bedrijf de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1,8 meter hoog en woog 340 kilogram. Met waterkoeling kon het 3000 watt leveren, ongeveer drie keer zoveel als de tegenwoordige magnetrons leveren.

Werking
Een magnetron werkt door microgolfstraling, meestal bij een frequentie van 2,45 GHz door het voedsel heen te leiden. Water dat in het voedsel aanwezig is, absorbeert de straling, zodat deze omgezet wordt in warmte. Elk watermolecuul is een elektrische dipool, dat wil zeggen het ene uiteinde bezit een positieve lading en het andere uiteinde een negatieve lading. Door de elektromagnetische straling wordt het molecuul heen en weer gedraaid, waarbij het zich gelijk richt aan het wisselende elektrisch veld. Deze beweging veroorzaakt de warmte. Sommigen menen dat er resonantie van de watermoleculen optreedt, maar deze resonantie treedt bij veel hogere frequenties op.

Naast water zijn ook de vetmoleculen in het voedsel effectief voor het omzetten van de stralingsenergie in warmte.

De ovenruimte waarin het voedsel bereid wordt moet een kooi van Faraday zijn om ervoor te zorgen dat de straling niet naar de omgeving ontsnapt. Daarom is de glazen deur van de magnetron voorzien van een geleidend metaalrooster om de afscherming door de deur te realiseren. De microgolfstraling, met een golflengte van ongeveer 12 cm, kan niet door dat rooster passeren, maar licht, ook een vorm van elektromagnetische straling maar met veel kortere golflengtes, kan dat wel.


Gebruik
Voor het smakelijk bereiden van voedsel is de magnetron volgens velen niet zo geschikt. Doordat de warmte gelijkmatig in de buitenste 2 cm van het gerecht ontstaat, is er geen korstvorming en ook geen lokale grote verhitting die voor een krokant laagje kan zorgen. Dit is voor veel voedingsmiddelen een nadeel, maar in veel andere gevallen een voordeel:

Appelmoes, rabarbermoes en andere gestoofde vruchten kunnen eenvoudig in de magnetron worden bereid zonder dat je daar continu bij moet blijven en moet roeren.
Een witte saus van melk, boter en bloem kan in de magnetron worden bereid zonder klonteren en aanbranden. Het nadeel is dat niet eerst een roux gemaakt wordt, wat de smaak niet ten goede komt.
Veel groenten behouden hun smaak en kunnen zonder zout worden bereid. Sperziebonen krijgen bij magnetronbereiding echter een onprettig piepende schil.
geschilde aardappels zijn in 8-10 minuten gaar, in een heel klein beetje water. Na afloop 2 minuutjes laten staan om na te garen.
Een stuk zalm kan in een lepel witte wijn zeer goed in de magnetron in enkele minuten worden gegaard.
In combinatie met een conventioneel verwarmingselement zoals in een oven kunnen in een magnetron voedingsmiddelen gebraden worden, wat een smakelijker resultaat oplevert.

De magnetron kan wel heel nuttig worden gebruikt bij het ontdooien van diepgevroren voedsel, voordat het bereid wordt in de oven of op het fornuis. Verder komen er steeds meer kant-en-klaarmaaltijden op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor de magnetron.

 
magnetron goedkoopmagnetron restpartijmagnetron horecamagnetron voordelig magnetron uitverkoopmagnetron aanbiedingmagnetron voordelige magnetron merkwinkelmagnetron aanbiedingenmagnetron sale magnetron voordeligmagnetron kortingmagnetron merkmagnetron koopmagnetron nieuwstemagnetron merkwinkelsmagnetron nieuw magnetron bestemagnetron kopenmagnetron een merkmagnetron nieuwemagnetron mooiemagnetron winkelmagnetron keukenzaak magnetron beste merkmagnetron goedkoopstemagnetron opruiming magnetron merk winkelmagnetron megastoremagnetron merk winkels magnetron mooimagnetron luxemagnetron fabrikantmagnetron nieuwemagnetron beste koopmagnetron nieuwstemagnetron leverancier magnetron bedrijf www.-magnetronwinkel.nl www.-magnetron.nl -magnetron.nl www.-magnetronshop.nl www.-magnetronwinkel.com www.-magnetron.com www.-magnetronshop.com -magnetron.com www.-magnetronwinkel.be www.-magnetron.be www.-magnetronshop.be -magnetron.be www.-magnetronwinkel.de www.-magnetron.de www.-magnetron.uk www.-magnetronshop.de www.-magnetronshop.uk -magnetron.de -magnetron.uk www.-magnetronmagnetron desingnmagnetron merk apparatuurmagnetron inbouwmagnetron opbouwmagnetron onderbouw magnetron apparatuurmagnetron geintegreerdemagnetron keukenzaak magnetron keukenmagnetron kookklokmagnetron met grillfunctie magnetron ondooifunctiemagnetron warmhoudfunctiemagnetron met computermagnetron met draaiplateaumagnetron met ingouwde kookboek magnetron 500 wattmagnetron 550 wattmagnetron 600 watt magnetron 550 wattmagnetron 700 wattmagnetron 750 wattmagnetron 800 wattmagnetron 850 wattmagnetron 900 wattmagnetron 950 wattmagnetron 1000 wattmagnetron 1050 wattmagnetron 1100 wattmagnetron 1150 wattmagnetron 1200 wattmagnetron 1250 wattmagnetron 1300 wattmagnetron 1350 wattmagnetron 1400 wattmagnetron 1450 wattmagnetron 180 gradenmagnetron 190 gradenmagnetron 200 gradenmagnetron 210 gradenmagnetron 220 gradenmagnetron 230 gradenmagnetron 240 gradenmagnetron 250 gradenmagnetron 260 gradenmagnetron 270 gradenmagnetron 280 gradenmagnetron 290 gradenmagnetron 300 gradenmagnetron 310 gradenmagnetron 320 gradenmagnetron met heteluchtmagnetron met glasmagnetron met 24 uurs klokmagnetron RVSmagnetron met klokmagnetron met grillmagnetron met draaispitmagnetron met inbouwraammagnetron 18 liter inhoudmagnetron 19 liter inhoud magnetron 20 liter inhoudmagnetron 21 liter inhoudmagnetron 22 liter inhoudmagnetron 23 liter inhoudmagnetron 24 liter inhoud magnetron 25 liter inhoudmagnetron 26 liter inhoudmagnetron 27 liter inhoudmagnetron 28 liter inhoudmagnetron 29 liter inhoud magnetron 30 liter inhoudmagnetron 31 liter inhoudmagnetron 32 liter inhoudmagnetron 33 liter inhoudmagnetron 34 liter inhoud magnetron 35 liter inhoudmagnetron 36 liter inhoudmagnetron 37 liter inhoudmagnetron 38 liter inhoudmagnetron 39 liter inhoud magnetron 40 liter inhoudmagnetron 41 liter inhoudmagnetron 42 liter inhoudmagnetron met veiligheidsglasmagnetron 45 cm magnetron 50 cmmagnetron 60 cmmagnetron 70 cmmagnetron 80 cmmagnetron 90 cmmagnetron 45cmmagnetron 50cmmagnetron 60cmmagnetron 70cmmagnetron 80cmmagnetron 90cmmagnetron alkmaarmagnetron almelomagnetron almeremagnetron alphen aan den rijnmagnetron amerikaansemagnetron amersfoortmagnetron amstelveenmagnetron amsterdammagnetron antwerpenmagnetron apeldoornmagnetron arnhemmagnetron assenmagnetron baarn magnetron barendrechtmagnetron barneveldmagnetron beekmagnetron bergenmagnetron bestmagnetron beverwijkmagnetron boxmeer magnetron boxtelmagnetron brabantmagnetron bredamagnetron brusselmagnetron burenmagnetron bussummagnetron capelle magnetron castricummagnetron coevordenmagnetron de biltmagnetron delftmagnetron den boschmagnetron den haagmagnetron den helder magnetron deurnemagnetron deventermagnetron doetinchem magnetron dordrechtmagnetron drentenmagnetron drontenmagnetron duivenmagnetron echtmagnetron edemagnetron eindhoven magnetron emmenmagnetron enschedemagnetron epemagnetron ermelo magnetron etten leurmagnetron flevolandmagnetron zuid holland magnetron geldropmagnetron gemeentemagnetron gemertmagnetron gentmagnetron goesmagnetron gorinchemmagnetron gouda magnetron groningenmagnetron haarlemmagnetron haarlemmermeer magnetron hardenbergmagnetron harderwijkmagnetron harenmagnetron heemskerkmagnetron heemstedemagnetron heerenveenmagnetron heerhugowaardmagnetron heerlenmagnetron hellendoornmagnetron hellevoetsluismagnetron helmondmagnetron hengelomagnetron heusdenmagnetron hilversummagnetron hollandmagnetron hoofddorp magnetron hoogeveenmagnetron hoornmagnetron houtenmagnetron huizenmagnetron hulstmagnetron ijsselsteinmagnetron kampen magnetron katwijkmagnetron kerkrademagnetron langedijk magnetron leekmagnetron leidenmagnetron leidschendammagnetron lelystadmagnetron limburgmagnetron lingewaardmagnetron lochem magnetron maarssenmagnetron maastrichtmagnetron meppel magnetron middelburgmagnetron midden delflandmagnetron moerdijk magnetron molmagnetron montferlandmagnetron nederland magnetron nieuwegeinmagnetron nijkerkmagnetron nijmegenmagnetron noord brabantmagnetron noord hollandmagnetron noordenveld magnetron noordwijkmagnetron oldenzaalmagnetron oosterhout magnetron ossmagnetron overbetuwemagnetron overijsselmagnetron pijnackermagnetron purmerendmagnetron raaltemagnetron renkum magnetron rhedenmagnetron ridderkerkmagnetron rijssen magnetron rijswijkmagnetron roermondmagnetron roosendaalmagnetron rotterdammagnetron s hertogenboschmagnetron schiedammagnetron sittardmagnetron sittard geleenmagnetron sluismagnetron smallingerland magnetron sneekmagnetron soestmagnetron spijkenissemagnetron stadskanaalmagnetron steinmagnetron terneuzenmagnetron tiel magnetron tilburgmagnetron tubbergenmagnetron tynaarlo magnetron utrechtmagnetron utrechtse heuvelrugmagnetron valkenswaard magnetron veendammagnetron veenendaalmagnetron veghel magnetron veldhovenmagnetron velsenmagnetron venlomagnetron venraymagnetron vlaardingenmagnetron vlissingenmagnetron voorburgmagnetron voorstmagnetron waalwijkmagnetron wageningen magnetron weertmagnetron westlandmagnetron wijchenmagnetron woensdrechtmagnetron woerdenmagnetron zaandammagnetron zaanstad magnetron zeistmagnetron zevenaarmagnetron zoetermeer magnetron zutphenmagnetron zuid hollandmagnetron zwijndrecht magnetron zwollemagnetron Nederlandmagnetron Italiaansmagnetron Duitslandmagnetron Belgiemagnetron Amerikaans
 
 
 
 
Google
 
 
 
Werk info
 
 
   
   
 
Inbouw app. info
 
 
 
Vakantie info
 
 

:: Attractiepark
:: Amusumentpark
:: Themapark
:: Familiepark
:: Pretparken

----------------------------
:: Spanje
----------------------------
:: LASTMINUTE
:: HOTELS
:: VLIEGEN
:: BUS
:: ZOMER
:: WINTER
:: BUNGALOW
:: HUISJE
:: APPARTEMENT
----------------------------
:: Andere Landen
----------------------------
:: Andorra
:: België
:: Bosnië
:: Bulgarije
:: Cyprus
:: Denemarken
:: Duitsland
:: England
:: Estland
:: Finland
:: Frankrijk
:: Griekenland
:: Hongarije
:: Ierland
:: IJsland
:: Italië
:: Kroatië
:: Letland
:: Liechtenstein
:: Litouwen
:: Luxemburg
:: Macedonië
:: Malta
:: Monaco
:: Nederland
:: Noorwegen
:: Oostenrijk
:: Oekraine
:: Oostenrijk
:: Polen
:: Portugal
:: Roemenië
:: Rusland
:: San Marino
:: Schotland
:: Servië Montenegro
:: Slovenië
:: Slowakije
:: Spanje
:: Tsjechië
:: Turkijen
:: Verenigd Koninkrijk
:: Wit-Rusland
:: Zweden
:: Zwitserland

 
 
Internet
 
 
 
Pretpark-Speeltuin