Menu
 
 

:: Home
:: Bookmark
:: Links
:: Zoeken
:: Vernieuwen

 
 
Google
 
 
 
   
 
Tuin info
 
   
   
 
Zonwering info
 
   
   
 
Financieel
 
   
   
 
Werkbladen info
 
   
 
Inbouwapp. info
 
 

:: Keuken (algemeen)
:: AEG
:: Airodesign
:: Ariston
:: Asko
:: Atag
:: Axiair
:: Bauknecht
:: Baumatic
:: Beko
:: Belion
:: Boretti
:: Bosch
:: Daewoo
:: Denardi
:: Etna
:: Edy
:: Electrolux
:: Falcon
:: Fratelli Onofri
:: Gaggenau
:: He
:: Ignise
:: Imperial
:: Itho
:: Kuppersbusch
:: Liebherr
:: LG
:: M-system
:: Marijnen
:: Meiko
:: Miele
:: Neff
:: Nordland
:: Pelgrim
:: Prosolo
:: Samsung
:: Scholtes
:: Siemens
:: Smeg
:: Solitaire
:: Wave design
:: Whirlpool
:: Zanker
:: Zanussi
:: Zuidema

 
 
Keuken info
 
 
Badkamer info
 
 
Auto info
 
 

:: Auto (algemeen)
:: Alfa romeo
:: Audi
:: Aston Martin
:: Bentley
:: BMW
:: Bugatti
:: Buick
:: Cadillac
:: Carver
:: Chevrolet
:: Chrysler
:: Citroen
:: Corvette
:: Dacia
:: Daewoo
:: Daf
:: Daihatsu
:: Daimler
:: Datsun
:: De Lorean
:: Donkervoort
:: Ford
:: Ferrari
:: Fiat
:: Ford
:: Honda
:: Hyundai
:: Jaguar
:: Jeep
:: Kia
:: Lada
:: Lamborghini
:: Lancia
:: Land Rover
:: Lexus
:: Lincoln
:: Lotus
:: Lorean
:: Maserati
:: Mazda
:: Mercedes
:: Mercedes-Benz
:: MG
:: Mini
:: Mitsubishi
:: Morgan
:: Nissan
:: Oldsmobile
:: Opel
:: Packard
:: Peugeot
:: Plymouth
:: Pontiac
:: Porsche
:: Renault
:: Rolls-Royce
:: Rover
:: Saab
:: Seat
:: Simca
:: Skoda
:: Spyker
:: Smart
:: SsangYong
:: Subaru
:: Suzuki
:: Talbot
:: Toyota
:: Triumph
:: TVR
:: Toyota
:: Vauxhall
:: Volkswagen
:: VW
:: Volvo

 
   
 
Gratis info
 
   
 
Computer info
 
   
   
 
Printer info
 
 

:: Printer (algemeen)
:: Apollo
:: Brother
:: Canon
:: Citizen
:: Datamax
:: Dell
:: Epson
:: HP
:: IBM
:: Konica
:: Lexmark
:: Minolta
:: Nashuatec
:: Océ
:: Oki
:: Printek
:: Ricoh
:: Samsung
:: Sharp
:: Xerox

 
 
Hot links
 
 
 
 
Vernieuw de pagina om meer of juist andere info te zien! Klik in het menu linksboven op "vernieuwen".
 
Weet je meer over onderstaande onderwerp laat ons dat dan weten... Klik hier
 

Hardisk

:: Harddisk :: Monitor :: Printer :: Videokaart
 
 
 

Harde schijf


Een geopende 2.5" harde schijf 512 MB harde schijf van Quantum


Een harde schijf is een vorm van extern geheugen, een elektromechanisch computeronderdeel waarop gegevens bewaard kunnen worden. Met de aanduiding harde schijf kan men de schijf bedoelen waarop in de vorm van magnetische polarisatie de gegevens zijn geschreven, of men kan het gehele apparaat bedoelen met schijven, lees- en schrijfkoppen en besturingselektronica. In IT-documentatie wordt de term vaste schijf gebruikt. De gegevens zijn permanent, in tegenstelling tot het vluchtige Random Access Memory (RAM) en blijven ook bewaard als de computer uit staat. Een harde schijf is (tegenwoordig) altijd voorzien van een besturingseenheid, de controller, een elektronische schakeling die de toegang tot de data op de schijf regelt.

Inhoud
1 Toepassingen
2 Constructie en interface
3 Aansluitmethoden
4 Memory in Chip
5 Indeling op harddisk
6 Partitioneren harddisk
7 Fragmentatie
8 Betrouwbaarheid
9 Geluid
10 De harde schijf verkopen
11 Gegevens wissen van de harde schijf
12 Andere opslagmedia met roterende schijven
13 TriviaToepassingen
Meestal worden op de harde schijf van een computer het besturingssysteem, de programma's en de gegevens van de gebruiker bewaard. Daarnaast kan een computer de harde schijf tijdelijk als geheugen gebruiken wanneer er geen RAM meer over is. Linux doet dit door middel van een speciale swap-partitie, terwijl Windows de "pagefile" op de systeemschijf zet (of op een door de gebruiker gedefinieerde partitie).

Constructie en interface
De harde schijf heet hard omdat hij bestaat uit één of meer niet-flexibele ronde platen, gecoat met een micron dunne magnetiseerbare laag. Op een beweegbare arm (actuator) zitten de lees- en schrijf koppen. Die arm bezit een spoel die beweegt tussen sterke magneten. Door de spoel van meer en minder spanning (Positief - Negatief) te voorzien kan de arm zeer precies worden gestuurd. De informatie wordt dus met schrijf- resp. leeskoppen op de schijf gezet en weer teruggelezen. Omdat hiervoor de kop moet worden verplaatst en soms moet worden gewacht tot het juiste gedeelte van de schijf onder de kop doordraait is de harde schijf een aantal ordes van grootte trager dan geheugen in geïntegreerde schakelingen. De opslagcapaciteit van harde schijven is de laatste decennia enorm toegenomen. Was in de begintijd een capaciteit van 10 MB heel normaal, tegenwoordig zijn er schijven met een capaciteit van maximaal 1 terabyte (1000 gigabyte).

Aansluitmethoden
In de meeste pc's is een harde schijf vast ingebouwd. Deze kan op verschillende manieren worden aangesloten. De meest gebruikte manieren zijn varianten van Integrated Drive Electronics (IDE), Serial ATA en SCSI. Er zijn ook verplaatsbare harde schijven die worden aangesloten op de Universal Serial Bus (USB) of op de Firewire-poort (ook wel iLINK of IEEE 1394 genoemd). In de toekomst zal mogelijk een optische verbinding via een glasvezel gebruikt gaan worden. Ook heeft Serial ATA een mogelijkheid om schijven extern aan te sluiten.

Bij een IDE-aansluiting wordt aan einde van de brede kabel vanaf het moederbord de schijf met het besturingsprogramma aangesloten als Master, halfweg de kabel zit dan vaak een andere harddisk die als Slave is geschakeld. Jumpers zijn kleine doorverbinders aan achterzijde van de harddisk. Zo kan onder andere worden aangegeven via de jumpers alleen Master, Master met slave present, Single of Master en Cable select. De laatste jaren zijn behuizingen op de markt gekomen, waarin naar wens een harddisk van zo'n 40 gigabyte tot 1 terabyte past (1000 gigabyte). Ook zijn behuizingen compleet met harddisk naar wens te koop. Er bestaan ook sleden die een lade bevatten waarin een harddisk wordt gemonteerd. Voordeel daarvan is, dat gebruikers makkelijk van harde schijf kunnen wisselen zonder de computerkast te hoeven openen.

Memory in Chip

Fabrikanten van harde schijven slaan vaak gegevens over mechanische problemen van de harde schijf op in een Electronically Erasable Programmable Read Only Memory (EEPROM) in de controller. Om dergelijke gegevens op te vragen is een standaard ontwikkeld die S.M.A.R.T. heet, wat staat voor "Self Monitoring Analysis and Reporting Technology". Als gegevens nog wel leesbaar zijn, maar minder betrouwbaar, dan kan via S.M.A.R.T. een waarschuwing gegeven worden dat de harde schijf binnenkort stuk zou kunnen gaan.

Indeling op harddisk
Een harde schijf is in de fabriek geformatteerd (het z.g. low-level format) en is verdeeld in cilinders of tracks en sectoren. De gebruikersgegevens worden opgeslagen als een lange rij bits. De mappenstructuur van de schijf wordt bepaald door het bestandssysteem dat de conversie tussen mappen en bestanden enerzijds en bits anderzijds verzorgt.

Partitioneren harddisk
Vaak worden harddisks opgedeeld in meerdere partities. Voordeel daarvan is dat het besturingssysteem gescheiden kan worden van de data. Bij een ernstig probleem met het besturingssysteem kan dit opnieuw worden geinstalleerd zonder dat er van de andere partitie data verloren gaat. Steeds meer worden externe harddisks gebruikt die op een USB poort worden aangesloten en ook via die poort gevoed worden. In bepaalde gevallen heeft de externe harddisk een externe voedingsadapter, voordeel daarvan is dat de USB poort dan niet wordt belast.

Fragmentatie
Omdat bestanden meestal groter zijn dan een sector en de vrije sectoren in de loop van de gebruikstijd verspreid over de schijf komen te liggen, zal fragmentatie optreden: een bestand wordt niet in aaneengesloten sectoren opgeslagen, maar verdeeld over de vrije ruimtes. Dit heeft tot gevolg dat de leeskop vaker naar een track en/of sector moet zoeken en de benodigde tijd voor lezen en schrijven toeneemt. Verschillende bestandssystemen zijn meer of minder gevoelig voor fragmentatie.

Sommige database-systemen maken geen gebruik van een bestandssysteem en schrijven de data als bits weg op de juiste plaats op de harde schijf. Dit heeft enkele performance-voordelen die met een RAID-configuratie nog beter uit te buiten is.

In 1999 werd door IBM de Microdrive op de markt gebracht, een zeer kleine (42 x 36 mm) en platte (5 mm) harde schijf van 170 en 340 megabyte, die als CompactFlash-kaart in een laptop, PDA of digitale camera gestoken konden worden. Deze harde schijven zijn net als de andere schijfformaten gestaag in capaciteit gegroeid, 4 en 6 gigabyte-varianten worden (in 2005) gebruikt in mp3-spelers, zoals de iPod.

Betrouwbaarheid
Gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen, blijven over het algemeen minstens 10 jaar intact. De levensduur van een harde schijf hangt voornamelijk af van twee dingen: de temperatuur en mechanische schokken. Bij de desktopcomputer die stil staat hoeft alleen op de temperatuur gelet te worden. Een vuistregel is dat bij iedere 10 graden hogere temperatuur de levensduur halveert. Er zijn dan ook speciale behuizingen en ventilatoren om harde schijven te koelen. Om gegevensverlies bij een falende schijf te beperken kunnen meerdere schijven in een Redundant Array of Independent Disks (RAID) configuratie gebruikt worden.

Geluid
Een harde schijf produceert de volgende geluiden:

Een laagfrequente trilling door het ronddraaien van de schijven. Deze is meestal niet hoorbaar, maar wel te voelen als een aangesloten harde schijf los in de hand wordt gehouden.
Geruis door het ronddraaien van de schijven. Dit geluid is vooral bij oude harde schijven goed hoorbaar, maar is meestal niet hinderlijk. Sinds 2002 hebben vrijwel alle harde schijven vloeistoflagers, waardoor dit geluid sterk is verminderd.
Een hoge toon door het ronddraaien van de schijven en door de trilling die de motor veroorzaakt. Deze hoge toon wordt meestal luider als er onbalans is, bijvoorbeeld wanneer de harde schijf gevallen is. Ook wordt deze toon luider in de loop van de jaren. Wanneer deze toon plotseling toeneemt en in de loop van weken of maanden nog sterker wordt, kan dit duiden op onbalans van de schijven en kan de harde schijf minder betrouwbaar worden. De kast van de computer kan dit geluid versterken.
Een grommend/reutelend geluid van de arm waarop de lees/schrijf-kop zich bevindt. Dit is alleen te horen als de harde schijf gegevens moet verwerken. Dit geluid kan soms versterkt worden door de computerkast, vooral als die van dun metaal gemaakt is. Sinds 2000 hebben de meeste harde schijven mogelijkheden om dit geluid te verminderen. De arm met de lees/schrijf-kop wordt dan minder snel heen en weer bewogen. Het nadeel hiervan is dat de data minder snel opgevraagd kunnen worden. Dit komt simpelweg omdat de arm met de lees/schrijf-kop minder snel bij de plaats van bestemming is.
Er bestaan verschillende manieren om de geluiden te verminderen, bijvoorbeeld door de harde schijf niet tegen het metaal van de computer aan te schroeven, maar dat via rubbertjes te doen.

De harde schijf verkopen
Bij meerdere onderzoeken bleek in 2005 dat harde schijven die tweedehands worden aangeboden in meer dan de helft van de gevallen nog persoonlijke gegevens bevatten. Dat kan gaan om e-mailgegevens, maar ook om creditcardnummers of andere vertrouwelijke gegevens.

Gegevens wissen van de harde schijf
Op een FAT-schijf onder DOS en versies van Microsoft Windows tot en met 3.11 wordt als 'verwijderd'-markering de eerste letter van de naam van het bestand vervangen door een teken (hexadecimaal E5), en de gegevensblokken die het bestand bezette worden als "vrij" gemarkeerd. De gegevens van het bestand staan echter nog steeds op de harde schijf en zijn met speciale (data recovery-) programma's terug te vinden, zolang ze maar niet overschreven worden.

Wanneer de gegevens wel overschreven worden, zijn ze met speciale methoden nog terug te halen. Een harde schijf bevat in tegenstelling tot een bandrecorder geen wiskop. De oude magnetische gegevens worden dus niet eerst gewist, maar de nieuwe informatie wordt er gewoon overheen geschreven. Daardoor wordt de nieuwe magnetische informatie nog enigszins beïnvloed door de vorige informatie. Dit is normaal gesproken geen enkel probleem, omdat de elektronica van de harde schijf het altijd naar de correcte bit (een "1" of een "0") vertaalt. Fabrikanten van harde schijven, geheime diensten en data-recovery-bedrijven kunnen de magnetische informatie echter analoog lezen en zo nog een deel van de oude gegevens terug vinden. Het is echter onbekend in hoeverre dat in de praktijk goede gegevens oplevert. Om te voorkomen dat oude informatie te lezen is, zijn er speciale wismethodes waarbij de te wissen gegevens vele malen met willekeurige bitpatronen worden overschreven.

Andere opslagmedia met roterende schijven
Naast de harde schijf bestaan er ook andere ronddraaiende opslagmedia waarop informatie kan worden gelezen en/of geschreven: bijvoorbeeld diskettes, cd-roms, DVD's, zipdisks, jazdisks, floppy drives, bernouillidrives enzovoort. Ze zijn relatief traag, maar de prijs per megabyte is doorgaans ook veel lager.

Trivia
Op 13 september 2006 bestond de harddisk vijftig jaar. De eerste schijf van dit type (de RAMAC van IBM) had een capaciteit van 5 MB en woog ongeveer 1000 kg. Omgerekend betekent dit een gemiddelde volumetoename van ongeveer 47 procent per jaar.
In augustus 2006 kondigde Hitachi aan dat zelfde jaar 3,5" harde schijven met een capaciteit van 1 terabyte te gaan produceren.


Bron : Wikipedia

 
harddisk voordeligste harddisk opruimingen harddisk kopen harddisk aanbieding harddisk goedkoopste harddisk voordelige harddisk nieuw harddisk nieuwste harddisk aanbieding harddisk opruiming harddisk goedkope harddisk voordelig harddisk aanbiedingen harddisk merk harddisk merk winkel harddisk merk winkels harddisk beste koop harddisk beste merk harddisk beste harddisk een merk harddisk opruimingen harddisk computer harddisk winkel harddisk shop harddisk www.harddisk.nl harddisk www.harddisk.be harddisk www.harddisk.de harddisk www.harddisk.com harddisk www.harddisk.uk harddisk www.harddiskshop.nl harddisk www.harddiskshop.be harddisk www.harddiskshop.de harddisk www.harddiskshop.com harddisk www.harddiskshop.uk harddisk harddisk.nl harddisk harddisk.be harddisk harddisk.de harddisk harddisk.uk harddisk harddisk.com harddisk www.harddisk harddisk www.harddisk harddisk www.harddisk harddisk www.harddisk harddisk www.harddisk 2 5 harddisk 2.5 harddisk 250 gb harddisk 250gb harddisk 320 gb harddisk 320gb harddisk 500 gb harddisk 500gb harddisk 80gb harddisk voordelige harddisk aansluiten harddisk ata harddisk backup harddisk bad harddisk behuizing harddisk benchmark harddisk beste harddisk beste koop harddisk beste merk harddisk bios harddisk boot harddisk capacity harddisk case harddisk check harddisk clean harddisk cleaner harddisk clicking harddisk clone harddisk computer harddisk controller harddisk cooler harddisk crash harddisk data harddisk data recovery harddisk erase harddisk error harddisk ethernet harddisk extern harddisk external harddisk externe harddisk externe behuizing harddisk externe netwerk harddisk externe usb harddisk extra harddisk failure harddisk fdisk harddisk firewire harddisk fix harddisk format harddisk formateren harddisk formatteren harddisk formatting harddisk freecom harddisk aanbieding harddisk goedkoopste harddisk aanbieding harddisk grab n go harddisk groote harddisk hard disk harddisk hard disks harddisk harde schijf harddisk hardware harddisk hd harddisk hitachi harddisk ibm harddisk ide harddisk image harddisk inbouwen harddisk install harddisk installeren harddisk installing harddisk internal harddisk interne harddisk kopen harddisk kopieren harddisk lacie harddisk lacie externe harddisk lan harddisk laptop harddisk low level format harddisk mac harddisk manager harddisk manager 8.0 harddisk maxtor harddisk media harddisk memory harddisk merk harddisk mobiele harddisk mobile harddisk monitor harddisk mount harddisk multimedia harddisk nas harddisk netwerk harddisk network harddisk nieuw harddisk nieuwe harddisk nieuwste harddisk noise harddisk notebook harddisk ntfs harddisk olidata media harddisk online harddisk voordelig harddisk panasonic harddisk partition harddisk password harddisk performance harddisk plug and play harddisk plug en play harddisk portable harddisk prijs harddisk probleem harddisk problem harddisk problemen harddisk problems harddisk raid harddisk recovery harddisk recovery software harddisk removable harddisk repair harddisk reparatie harddisk repareren harddisk replace harddisk review harddisk samsung harddisk sata harddisk scsi harddisk seagate harddisk second harddisk size harddisk slave harddisk smart harddisk software harddisk space harddisk speed harddisk stille harddisk storage harddisk temperature harddisk test harddisk test externe harddisk testen harddisk tool harddisk tools harddisk toshiba harddisk toshiba external harddisk toshiba externe harddisk tweede harddisk upgrade harddisk usb harddisk utilities harddisk utility harddisk vervangen harddisk opruiming harddisk Aanbiedinge harddisk wd harddisk wipe harddisk wireless harddisk xp hard disk 2 5 hard disk 2.5 hard disk 250 gb hard disk 250gb hard disk 320 gb hard disk 320gb hard disk 500 gb hard disk 500gb hard disk 80gb hard disk goedkopehard disk aansluiten hard disk ata hard disk backup hard disk bad hard disk behuizing hard disk benchmark hard disk beste hard disk beste koop hard disk beste merk hard disk bios hard disk boot hard disk capacity hard disk case hard disk check hard disk clean hard disk cleaner hard disk clicking hard disk clone hard disk computer hard disk controller hard disk cooler hard disk crash hard disk data hard disk data recovery hard disk erase hard disk error hard disk ethernet hard disk extern hard disk external hard disk externe hard disk externe behuizing hard disk externe netwerk hard disk externe usb hard disk extra hard disk failure hard disk fdisk hard disk firewire hard disk fix hard disk format hard disk formateren hard disk formatteren hard disk formatting hard disk freecom hard disk aanbieding hard disk goedkoopste hard disk aanbieding hard disk grab n go hard disk groote hard disk hard disk hard disk hard disks hard disk harde schijf hard disk hardware hard disk hd hard disk hitachi hard disk ibm hard disk ide hard disk image hard disk inbouwen hard disk install hard disk installeren hard disk installing hard disk internal hard disk interne hard disk kopen hard disk kopieren hard disk lacie hard disk lacie externe hard disk lan hard disk laptop hard disk low level format hard disk mac hard disk manager hard disk manager 8.0 hard disk maxtor hard disk media hard disk memory hard disk merk hard disk mobiele hard disk mobile hard disk monitor hard disk mount hard disk multimedia hard disk nas hard disk netwerk hard disk network hard disk nieuw hard disk nieuwe hard disk nieuwste hard disk noise hard disk notebook hard disk ntfs hard disk olidata media hard disk online hard disk voordelig hard disk panasonic hard disk partition hard disk password hard disk performance hard disk plug and play hard disk plug en play hard disk portable hard disk prijs hard disk probleem hard disk problem hard disk problemen hard disk problems hard disk raid hard disk recovery hard disk recovery software hard disk removable hard disk repair hard disk reparatie hard disk repareren hard disk replace hard disk review hard disk samsung hard disk sata hard disk scsi hard disk seagate hard disk second hard disk size hard disk slave hard disk smart hard disk software hard disk space hard disk speed hard disk stille hard disk storage hard disk temperature hard disk test hard disk test externe hard disk testen hard disk tool hard disk tools hard disk toshiba hard disk toshiba external hard disk toshiba externe hard disk tweede hard disk upgrade hard disk usb hard disk utilities hard disk utility hard disk vervangen hard disk opruiming hard disk Aanbiedinge hard disk wd hard disk wipe hard disk wireless hard disk xp harddisk alkmaar harddisk almelo harddisk almere harddisk alphen aan den rijn harddisk amerikaanse harddisk amersfoort harddisk amstelveen harddisk flevoland harddisk antwerpen harddisk apeldoorn harddisk arnhem harddisk assen harddisk baarn harddisk barendrecht harddisk barneveld harddisk beek harddisk bergen harddisk best harddisk beverwijk harddisk boxmeer harddisk boxtel harddisk zeeland harddisk breda harddisk brussel harddisk buren harddisk bussum harddisk capelle harddisk castricum harddisk coevorden harddisk de bilt harddisk delft harddisk den bosch harddisk den haag harddisk den helder harddisk deurne harddisk deventer harddisk doetinchem harddisk dordrecht harddisk drenten harddisk dronten harddisk duiven harddisk echt harddisk ede harddisk eindhoven harddisk emmen harddisk enschede harddisk epe harddisk ermelo harddisk etten leur harddisk amsterdam harddisk zuid holland harddisk geldrop harddisk gemeente harddisk gemert harddisk gent harddisk goes harddisk gorinchem harddisk gouda harddisk noord holland harddisk haarlem harddisk haarlemmermeer harddisk hardenberg harddisk harderwijk harddisk haren harddisk heemskerk harddisk heemstede harddisk heerenveen harddisk heerhugowaard harddisk heerlen harddisk hellendoorn harddisk hellevoetsluis harddisk helmond harddisk hengelo harddisk heusden harddisk hilversum harddisk holland harddisk hoofddorp harddisk hoogeveen harddisk hoorn harddisk houten harddisk huizen harddisk hulst harddisk ijsselstein harddisk kampen harddisk katwijk harddisk kerkrade harddisk langedijk harddisk leek harddisk leiden harddisk leidschendam harddisk lelystad harddisk drente harddisk lingewaard harddisk lochem harddisk maarssen harddisk maastricht harddisk meppel harddisk middelburg harddisk midden delfland harddisk moerdijk harddisk mol harddisk montferland harddisk nederland harddisk nieuwegein harddisk nijkerk harddisk nijmegen harddisk noord zeeland harddisk utrecht harddisk noordenveld harddisk noordwijk harddisk oldenzaal harddisk oosterhout harddisk oss harddisk overbetuwe harddisk rotterdam harddisk pijnacker harddisk purmerend harddisk raalte harddisk renkum harddisk rheden harddisk ridderkerk harddisk rijssen harddisk rijswijk harddisk roermond harddisk roosendaal harddisk overijssel harddisk s hertogenbosch harddisk schiedam harddisk sittard harddisk sittard geleen harddisk sluis harddisk smallingerland harddisk sneek harddisk soest harddisk spijkenisse harddisk stadskanaal harddisk stein harddisk terneuzen harddisk tiel harddisk tilburg harddisk tubbergen harddisk tynaarlo harddisk gelderland harddisk utrechtse heuvelrug harddisk valkenswaard harddisk veendam harddisk veenendaal harddisk veghel harddisk veldhoven harddisk velsen harddisk venlo harddisk venray harddisk vlaardingen harddisk vlissingen harddisk voorburg harddisk voorst harddisk waalwijk harddisk wageningen harddisk weert harddisk westland harddisk wijchen harddisk woensdrecht harddisk woerden harddisk zaa
 
 
 
 
Google
 
 
 
Werk info
 
 
   
   
 
Inbouw app. info
 
 
 
Vakantie info
 
 

:: Attractiepark
:: Amusumentpark
:: Themapark
:: Familiepark
:: Pretparken

----------------------------
:: Spanje
----------------------------
:: LASTMINUTE
:: HOTELS
:: VLIEGEN
:: BUS
:: ZOMER
:: WINTER
:: BUNGALOW
:: HUISJE
:: APPARTEMENT
----------------------------
:: Andere Landen
----------------------------
:: Andorra
:: België
:: Bosnië
:: Bulgarije
:: Cyprus
:: Denemarken
:: Duitsland
:: England
:: Estland
:: Finland
:: Frankrijk
:: Griekenland
:: Hongarije
:: Ierland
:: IJsland
:: Italië
:: Kroatië
:: Letland
:: Liechtenstein
:: Litouwen
:: Luxemburg
:: Macedonië
:: Malta
:: Monaco
:: Nederland
:: Noorwegen
:: Oostenrijk
:: Oekraine
:: Oostenrijk
:: Polen
:: Portugal
:: Roemenië
:: Rusland
:: San Marino
:: Schotland
:: Servië Montenegro
:: Slovenië
:: Slowakije
:: Spanje
:: Tsjechië
:: Turkijen
:: Verenigd Koninkrijk
:: Wit-Rusland
:: Zweden
:: Zwitserland

 
 
Internet
 
 
 
Pretpark-Speeltuin